top of page

Huidhonger

​In onze moderne wereld worden we ons steeds meer bewust van de impact van fysieke aanraking. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Het fenomeen huidhonger verwijst naar het diepe verlangen naar aanraking en fysiek contact. De corona periode heeft daar ook niet positief aan bijgedragen.

 

Huidhonger is de behoefte aan aanraking en met name huid-op-huidcontact. Dat is niet alleen een knuffeltje of een schouderklopje. Het is een basisbehoefte van ons lijf en onze geest. Aanraking stimuleert de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dit hormoon helpt ons ontspannen, verlaagt stress en maakt ons gelukkiger. Het is bewezen dat mensen die regelmatig worden aangeraakt zich vaker gelukkiger en veiliger voelen. Wanneer deze aanraking ontbreekt, kunnen gevoelens van eenzaamheid en spanning toenemen.

 

Huidhonger in de praktijk

Ik merk steeds meer hoe groot dit een rol speelt in mijn vak. Vaak zonder woorden voel je de behoefte en eenzaamheid die helaas een grote rol speelt voor velen. In deze tijd waarin we steeds meer digitaal doen, verliezen we soms de waarde van fysieke contacten uit het oog. Onderschat de impact en gevolgen niet!

 

Uit onderzoek blijkt dan ook dat het gebrek aan aanraking kan leiden tot psychische klachten zoals depressie, stress en angst. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen en alleenstaanden, maar ook steeds vaker jongeren, ervaren de gevolgen van huidhonger. Dit is niet alleen een kwestie van eenzaamheid; het raakt de kern van mens zijn en onze natuurlijke behoefte aan verbinding.

 

Als huidspecialisten hebben we een prachtige rol in het vervullen van de behoefte aan aanraking. Behandelingen zoals massages, gezichtsbehandelingen en andere huidverzorgende behandelingen bieden niet alleen voordelen voor de huid, maar geven ook troost, menselijke verbinding en zelfs een gevoel van veiligheid en zelfverzekerdheid.

Tijdens een behandeling voelen mijn cliënten zich vaak gekoesterd en verzorgd, wat een helend effect kan hebben – soms zelfs onbewust.

Je ziet en voelt letterlijk wat het teweegbrengt. Onder je handen voel je ontspanning ontstaan en de ademhaling die rustiger wordt. En soms geeft een respect- en liefdevolle aanraking een ontlading waar men soms van schrikt. Dat is wat aanraking kan doen! Het vermogen om te voelen wat iemand nodig heeft is een kunst en een gave die je kunt ontwikkelen.

 

In mijn werkende jaren merk ik sterk de groeiende behoefte aan aanraking, geliefd worden en vooral het ontvangen van échte aandacht. Mensen lijken steeds meer op zoek naar momenten van oprechte verbinding, waar ze niet alleen behandeld worden, maar waar echt naar hen geluisterd wordt. Het is pijnlijk om te zien dat dit soort aandacht in het dagelijks leven steeds schaarser lijkt te worden. Ik vraag mij soms af of we nog écht naar elkaar omkijken? Begrijpen we nog hoe belangrijk het is om iemand écht te zien en te horen?

 

Bewustwording

Huidhonger is geen term die vaak besproken wordt, maar het raakt velen en de groep wordt steeds groter. Door dit onderwerp bespreekbaar te maken hoop ik meer begrip te creëren voor de waarde van aanraking en het belang hiervan. Als huidspecialisten spelen we hierin een belangrijke rol. Het gaat niet alleen om uiterlijke verzorging, maar ook om aandacht voor de innerlijke behoeften van de cliënt. Het is opvallend hoe vaak een gezonde huid samengaat met innerlijk welzijn, het totaal plaatje. Veel mensen denken dat het enkel draait om een goede crème, maar dat is slechts een deel van het verhaal.

 

De holistische aanpak, waarin we alle aspecten van de huid én de persoon meenemen, werkt vaak het beste. Zoals ik leerde in een inspirerende holistische training: “Zolang je niet alles hebt gezien wat gezien moet worden, zul je niet het gewenste resultaat bereiken”. Iedereen heeft een verhaal, gewoontes en unieke behoeften. Vertrouwen opbouwen, de persoon leren kennen en samen werken aan huidverbetering – het kost tijd, aandacht en een verbinding die je met elkaar aangaat.

 

Oprechte aandacht en verbinding

Juist in onze behandelingen kunnen we die oprechte aandacht en verbinding bieden en voelen wat er nodig is. Daarmee verzachten we niet alleen huidhonger, maar bieden we ook emotionele steun. Met als prachtig eindresultaat werken we samen aan een gezonde, stralende huid.

 

Ik hoop dat we met elkaar mensen in onze omgeving helpen herinneren aan de waarde van contact, zowel fysiek als emotioneel. Daarmee dragen we bij aan een bewustere en warmere samenleving. Iets wat juist vandaag de dag enorm speelt. Mijn collega’s en ik zorgen ervoor dat de ‘gelukshormoontjes’ stromen, zodat onze cliënten blij en opgeladen de deur uitgaan.

 

Wat is mijn wens?

Als huidspecialisten kunnen wij hierin al een verschil maken. Zou het niet mooi zijn als we allemaal wat vaker de ‘gelukshormoontjes’ activeren door te knuffelen, aandacht te geven en oprechte verbinding te zoeken met de mensen die ons dierbaar zijn? Neem eens de tijd voor die oudere buurvrouw of ga wat vaker langs bij iemand die alleen is.

 

Laten we samen bijdragen aan een wereld waarin we ons niet alleen gezien, maar ook gevoeld en verbonden voelen. Want uiteindelijk is dat wat ons écht mens maakt: de kracht van oprechte aandacht en contact.

En hebben we dat niet allemaal nodig?

 

Liefs

bottom of page